Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Region

Švajcarski obavještajci: Trnopolje, Markale, Srebrenica – medijska propaganda

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina imao je za cilj uspostavljanje novog odnosa snaga u Jugoistočnoj Evropi poslije okončanja Hladnog rata. SAD su, u tu svrhu, koristile iste one milicije, odnosno, paravojne snage, uz pomoć kojih su prethodno u Avganistanu, ratovale sa Sovjetskim Savezom, a koje će kasnije ponijeti ime islamističke terorističke grupe Al Kaida.

Na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država.

Ovo se, između ostalog, iznosi u materijalu Švajcarske federalne obaveštajne službe, koji je upravo dospio na svjetlo dana. Navodi se da su politička i medijska propaganda, kao okvir za plansko rasparčavanje Jugoslavije, u međuvremenu, dobro istražene. Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

“Svakako, razlika je i u tome što su posljedice ovog rata na Balkanu po Evropu bile naročito velike i značajne”, kaže doajen njemačke spoljne politike Vili Vimer, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Iz današnje vizure gotovo je trivijalan zaključak da je većina zapadnih medija u toku tog rata podržavala NATO, ali je tada opšte mjesto bila konstatacija da su “mediji zatajili”. Odlučujuće medijske strukture, kao i njihove strategije i veze sa inostranim faktorima, još nisu bile opštepoznate.

U materijalu na koji Vimer ukazuje, navodi se spisak propagandnih primjera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su tako duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

“Srpski logor smrti Trnopolje” (1992. godine), jedan je od najpoznatijih primjera. Uz ovaj logor u Bosni, Švajcarci navode i “Markale” u Sarajevu (1991-1995) i “Genocid u Srebrenici” (1995), kao “najtužniji vrhunac rata u Bosni”.

Šef jedne američke propagandne agenture, koja je aktivno širila lažne informacije o navodnom logoru smrti u Trnopolju, mnogo godina kasnije, u jednom intervjuu, ovako je to prokomentarisao: “Mi smo profesionalci. Imali smo angažman i postupili smo po dogovoru, obavili smo posao. Nismo plaćeni da budemo moralni.”

Što se “Markala” tiče, Švajcarska obavještajna služba, koja potpisuje ovaj izvještaj, podsjeća da su “u ovom kao, i nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN zaključili da je masakr najvjerovatnije sproveden od strane bosanskih vojnih snaga i to prema sopstvenom stanovništvu”. Švajcarci, dalje, ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva “napad pod lažnom zastavom”.

Vimer podsjeća da je dvije decenije kasnije, masakr sa “Markala” ponovljen gasnim napadom u sirijskom ratu, koji je insceniran zarad ciljeva moćnika.

Što se Srebrenice tiče, čak se i Filip Korvin, najviši civilni predstavnik UN u Bosni tokom rata, kasnije usprotivio zvaničnoj verziji događaja. Američki politikolog Edvard Herman i bivši oficir CIA, Robert Ber, koji je u to vrijeme “držao” jugoslovensku teritoriju, govorili su o Srebrenici kao o prevari, podsjeća Vimer.

Objavljena dokumentacija

U izvještaju švajcarskih obaveštajaca, taksativno se navodi dosadašnja objavljena dokumentacija o ključnim, kako se ističe, “medijskim manevrima” koji su služili za opravdavanje kvalifikacija, serviranih iz inostranstva. Motiv je, kako se ističe, promjena situacije na terenu bivše Jugoslavije, u pravcu koji odgovara prije svega Sjedinjenim Državama.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button