Magazin

Piloti otkrili opasnosti tokom leta o kojima putnici nemaju pojma

Kad se ukrcamo u avion, najčešće obraćamo pažnju na putnike, veličinu sjedala, moguće turbulencije. Piloti i zaposleni u avio-kompanijama obučeni su za opažanje i najsitnijih detalja koji nisu zanimljivi običnim putnicima.

Led

Loading...

“Većina putnika se boji turbulencija, ali poprilično je velika vjerovatnoća da one neće biti uzrok nesreće”, kaže vanredna profesorica Univerziteta Metropolitan u Denveru i pilot Tanya Gatlin.

Jedna od najopasnijih pojava jeste led. Bezbjednosne službe otklanjaju led prije polijetanja, a mnogi avioni su obloženi materijalom koji sprečava smrzavanje vode u vazduhu.

“Prilikom slijetanja spuštamo se manjom brzinom jer nam je sužen manevarski prostor”, objašnjava Gatlin i dodaje da u tim trenucima motori ne emituju toplotu kao pri polijetanju pa je šansa da se stvori led znatno veća.

Sumnjivi mirisi

Mirisi su jedan od najznačajnijih pokazatelja da nešto nije u redu s letjelicom. Oni upozoravaju na mogući kvar motora ili sistema za dovod goriva.

“Zvukovi su uvijek dragocjeni, ali je kabina najčešće izolovana od buke pa nam osjetilo mirisa mnogo više govori o onome šta se događa ispod krila. Mirisi putuju sasvim slobodno i prepoznatljivi su”, objašnjava stručnjak za bezbjednost avionskog saobraćaja Tom Farrier.

Ugao pod kojim svjetlost ulazi u letjelicu

Iskusni piloti znaju da nagla promjena svjetlosti koja ulazi kroz prozor kabine može biti prvi znak promjene smjera.

“Neočekivano pomicanje ugla pod kojim pada sunčeva svjetlost signalizira da nešto nije u redu s optimalnom putanjom”, objašnjava Farrier.

Informacije o kašnjenju

“Mnogi putnici ne obraćaju pažnju na detaljne informacije o kašnjenju leta, a trebalo bi. Frustrira me kada se avion zaustavi na putu do piste, a ja čekam 25 minuta bez ikakvog objašnjenja”, navodi za Business Insider pilot Patrick Smith i dodaje da razlozi kašnjenja nisu pretjerano komplikovani te da bi ih razumio svaki putnik.

“Sve se može objasniti samo ako koristite adekvatnu terminologiju i informacije saopštite na vrijeme”, objašnjava Smith.

Rutina slijetanja

Piloti i stjuardese imaju tačno određeno vrijeme kako bi sve pripremili za sigurno slijetanje. Poziv za vezanje sigurnosnog pojasa poznat je svima koji su letjeli avionom, ali nije tajna da iskusni piloti mogu predvidjeti taj trenutak u razmaku od nekoliko sekundi.

Većina putnika ne primijeti kad se avion spušta, posebno kada se nađe na visini ispod 3.000 metara. Onaj ko prepozna taj trenutak, može predvidjeti kada će točkovi aviona dotaknuti tlo.

Izlazi za slučaj opasnosti

Mnogim putnicima su predočeni bezbjednosni propisi, ali značajan broj se ne bi snašao kada bi se dogodila nesreća prilikom slijetanja. Razlog je jednostavan – ne znaju gdje su izlazi u slučaju opasnosti.

“Uvijek se osvrnem iza sebe kako bih pronašao izlaz. Zatim prebrojim sjedala koja me dijele od njega. To radim kako bih imao orijentaciju u slučaju da se nađem u mraku, dimu ili pod vodom. Ako se dogodi potpuni mrak, lako je prebrojati sjedala koja se nalaze između moje pozicije i izlaza”, objašnjava bivši pilot ratnog vazduhoplovstva John Chesire.

(Index.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!