Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Region

Kada bi danas bili izbori, Milanović bi postao predsjednik Hrvatske

Hrvatska 5. januara bira predsjednicu ili predsjednika, a u drugom krugu će se suočiti dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i nekadašnji premijer Zoran Milanović.

Zoran Milanović relativni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a prema istraživanju koje je objavio Dnevnik Nove TV vodi i u drugom krugu i to prilično ubjedljivo, u odnosu na rezultate iz prvog kruga, prenosi Indeks.

Milanović povećao prednost

Zoran Milanović bi, da se danas održavaju predsjednički izbori, osvojio 48,4 odsto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović njih 41,1 odsto. Neodlučnih je 10,4 odsto.

Zoran Milanović mogao bi računati, ako ih ubjedi da izađu na birališta, na 100 odsto glasova glasača Darija Јuričana i Dejana Kovača, zatim 86 odsto glasova glasača Dalije Orešković i 80 odsto glasača Katarine Peović, ali i 69 odsto birača Mislava Kolakušića i 63 odsto birača Ivana Pernara.

Milanović može da računa na gotovo trećinu Škorinih glasača

Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na 64 odsto birača Miroslava Škore, a Zoran Milanović na 28 odsto.

Da je drugi krug nova igra pokazuje i ovo istraživanje. Zoran Milanović tako dobija 51 odsto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 odsto birača od 30 do 44 godine. Može računati na 56 odsto birača sa visokom stručnom spremom i 52 odsto birača u gradovima. U prednosti je u Zagrebu sa 54 odsto, sjevernoj Hrvatskoj sa 53 odsto te u Primorju i Istri sa 60 odsto. Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 odsto.

Oni s osnovnom školom u većini biraju Kolindu

Oni s osnovnom školom bi većinski, odnosno njih 46 odsto, glas bi dali Kolindi Grabar-Kitarović, a većinsku podršku ima i među biračima na selu – 52 odsto.

Kolinda Grabar-Kitarović pobeđuje u Slavoniji sa 52 odsto, Baniji i Kordunu sa 63 odsto te Dalmaciji sa 44 odsto. Većina građana odlučila je kome će dati glas još mnogo prije izbora – njih 53 odsto. Ali 21 odsto odlučilo je za koga će glasati tek nakon objave svih kandidatura. U završnici kampanje  16 odsto građana Hrvatske je odlučilo kome će dati glas, a na sam dan izbora njih 9 odsto. Neodlučno je bilo svega 1 odsto.

Istraživanje je sprovela agencija IPSOS na 1027 građana Republike Hrvatske metodom telefonskog anketiranja. Istraživanje je provedeno 23. decembra 2019. godine. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1 odsto, a za rejtinge stranaka +/-3,7 odsto.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button