Region

Mladi američki naučnici utvrđuju istinu o ratovima devedesetih

U SAD albanski i bošnjački lobi sarađuje sa američkim funkcionerima i novinarima koji su izvještavali o ratu u BiH jer se plaše da će biti osporen uvriježeni stav da su Srbi krivci za ratove devedesetih godina prošlog vijeka, ali postoje i mladi američki naučnici koji utvrđuju istinu, kaže politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

“U Vašingtonu se prihvata zvanično viđenje rata u Јugoslaviji koje su prenosili njihovi mediji. Za njih je to nešto što je utvrđeno i ko god postavi to pitanje posmatra se kao osoba koja negira određene događaje i želi reviziju istorije”, navodi Kesić i ističe da je baš zbog toga značajno što iza političke scene djeluju ti mladi naučnici koji tragaju za istinom.

Loading...

On je za Politiku rekao da određen broj mladih naučnika na američkim univerzitetima istražuje Drugi svjetski rat na tlu bivše Јugoslavije i to povezuje sa ratovima devedesetih godina.

Prema njegovim riječima, već je napisano nekoliko knjiga o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i stradanju Srba, ali je potrebno još mnogo vremena da bi na američkom tlu počela da se širi istina o stradanjima Srba.

“Mediji su uključeni u cijeli taj proces i teško je promijeniti taj status kvo”, dodaje Kesić.

Komentarišući izvještaj nevladine organizacije “Svis propaganda risrč” o propagandi slučajevima “Trnopolje”, “Srebrenica” i “Račak”, Kesić je naveo da se povremeno u saradnju sa bošnjačkim i albanskim lobijem uključe i nekadašnji američki funkcioneri, poput Madlen Olbrajt i Veslija Klarka.

“Oni se plaše da neko ne otvori to pitanje i ozbiljno dovede u pitanje odluke koje su donosili”, kaže Kesić.

On napominje da je baš zbog toga teško oboriti na Zapadu uvriježeni stav da su Srbi krivci za ratove devedesetih godina prošlog vijeka.

“Kad god to pokušaš, oni ponavljaju da – svi znaju šta se dešavalo. A ti `svi` su zapravo zapadni novinari koji su izvještavali o događajima na prostoru bivše Јugoslavije. Među njima postoji konsenzus, štite jedni druge i čuvaju nasljedstvo koje su stvarali tokom ratova devedesetih”, naveo je Kesić.

On napominje da su najglasniji kritičari odluke da Nobelova nagrada bude dodijeljena Peteru Handkeu bili upravo novinari koji su stvarali crno-bijelu sliku o ratu u bivšoj Јugoslaviji i koji su odgovorni, jer nisu radili svoj posao u skladu sa kodeksom i nikada nisu htjeli da čuju drugu stranu, što je u ovom slučaju srpski narod.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!