Magazin

Crna kutija i alkotest stižu u automobile u Evropi?

Zvaničnici zaduženi za bezbjednost automobila u Evropskoj uniji su načelno dogovorili koje će tehnologije biti obavezne od 2022. godine.

Lista je prilično duga, ali ne treba se prerano uzbuđivati jer se zasad radi samo o načelnom dogovoru te bi mogli proći mjeseci prije nego što Evropski parlament i Savjet zvanično odobre nove mjere. Takođe, Evropski parlament neće moći razmatrati nova predložena pravila sve do izbora koji se održavaju u maju.

Ipak, neki prijedlozi su zaista značajni i mogli bi da budu obavezni za sva nova vozila koja će se prodavati u Evropskoj uniji od 2022. godine, a među njima su sistem kočenja u hitnim situacijama (automobili, kombi vozila), alkotest (automobili, kombi vozila, kamioni, autobusi), crna kutija (automobili, kombi vozila, kamioni, autobusi) te limiter brzine (automobili, kombi vozila, kamioni, autobusi).

Alkotest će se koristiti za analizu daha vozača, a ako se ustanovi više promila od dozvoljenog, sistem će onemogućiti pokretanje motora.

Crna kutija je poznata iz svijeta aviona, to je uređaj koji bilježi podatke poput brzine i statusa sistema u trenutku sudara te na taj način pomaže istražiteljima da ustanove uzrok nesreće. Bilježila bi se brzina, pozicija, kočenje i slično u trenutku nesreće, ali to ne znači da će se pratiti svaki trenutak korištenja vozila.

Limiter brzine bi se koristio za sprečavanje povećanja brzine iznad ograničenja, a funkcionisao bi pomoću GPS-a te sistema koji bi putem kamera prepoznavao ograničenja brzine na putu. Sistem bi se mogao zaobići privremeno za potrebe preticanja, ali bi se i mogao potpuno ugasiti pritiskom na dugme.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!