Društvo

Od 1. januara sprovođenje ankete o potrošnji domaćinstava

Republički zavod za statistiku, u saradnji sa Agencijom za statistiku BiH i Federalnim zavodom za statistiku, od 1. januara će sprovoditi petu anketu o potrošnji domaćinstava.
Republički zavod za statistiku Republike SrpskeFoto: RTRS

U Republici Srpskoj biće anketirano oko 3.500 domaćinstava i na terenu će biti angažovano 26 akreditovanih anketara, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Loading...

Anketa o potrošnji domaćinstava koristi se kao izvor podataka za mjerenje životnog standarda, siromaštva i osnovnih indikatora socijalne uključenosti.
Ovom anketom prikupljaju se podaci o potrošnji domaćinstava, prihodima i rashodima, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

Osim toga, prikupljaju se i podaci o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda kao što su uslovi stanovanja, snabdjevenost trajnim potrošnim dobrima, način zagrijavanja stana, putovanja, kao i osnovni podaci o demografskim, ekonomskim i socijalnim karakteristikama domaćinstava.

U anketi se primjenjuje metod vođenja dnevnika i metod intervjua na bazi upitnika.

Podaci se prikupljaju kontinuirano 12 mjeseci putem četiri upitnika.

To su Dnevnik nabavki /HBS/1/ koji domaćinstva koriste da svakodnevno u periodu od 14 dana upisuju količinu i vrijednost kupljenih proizvoda, kao što su hrana, piće i duvan, ali i ostalih proizvoda i usluga koja domaćinstvo obično koristi kao što su troškovi za prevoz, lična higijena, knjige, novine i drugo.

Zatim Dnevnik o potrošnji iz vlastite proizvodnje /HBS/1A/ u koji domaćinstvo svakodnevno u periodu od 14 dana upisuje utrošene/konzumirane količine i procijenjene vrijednosti proizvoda koje je samo proizvelo.

Među upitnicima je i Završni intervju /HBS/2/ kojim se prikupljaju podaci o članovima domaćinstva, o izdacima domaćinstva za stanovanje, nabavku trajnih potrošnih dobara i neprehrambenih proizvoda, namještaja, usluga, odjeće i obuće, zdravlje, transport i telekomunikacije, slobodno vrijeme i rekreacija, kultura i obrazovanje, kao i podaci o prihodima i investicijama domaćinstva.

Četvrti upitnik je Zdravstvo i socijalna uključenost /MS-1/ i njime se prikupljaju podaci o zdravstvenom stanju i uslugama, zadovoljstvu životom, materijalnoj uskraćenosti i pitanja o djeci. Ovaj upitnik je baziran na pitanjima iz EU-SILC ankete.

Prikupljeni podaci za domaćinstva su povjerljivi i biće korišteni isključivo za statističke i naučne analize, u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!