Nauka i tehnologija

Indija najavila novi pokušaj slijetanja na Mjesec

Indija je najavila da će još jednom pokušati slijetanje na Mjesec i to nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja slijetanja na Zemljin prirodni satelit.

Predsjednik Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) Kailasavadivoo Sivan rekao je na konferenciji za medije da je vlada odobrila treću lunarnu misiju, a koja je nazvana “Chandrayaan-3” što u prevodu znači “mjesečevo vozilo”.

Ukoliko misija uspije Indija će nakon nakon Sjedinjenih Država, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine postati tek četvrta zemlja koja je obavila meko slijetanje na površinu Mjeseca, piše BBC.

Ove godine propala je indijska misija nazvana “Chandrayaan-2”. Kako su prenosili mediji komunikacija je naprasno prekinuta u trenutku kada je lander Vikram iz mekog kočenja trebao preći u spuštanje sonde.

Čelnici ISRO-a ostali su zbunjeni, ali im je vrlo brzo postalo jasno da Vikram nije preživio slijetanje i da je misija “Chandrayaan-2” završena neuspješno.

(klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!