Društvo

Pašalić: Klimatske promjene stvaraju ozbiljne probleme

Razvoju poljoprivrede u Republici Srpskoj ozbiljne probleme stvaraju sve esktremnije vremenske nepogode zbog čega se izdvajaju velika sredstva za izgradnju sistema za navodnjavanje, podstiče postavljanje protivgradnih mreža i jača “Protivgradna preventiva”, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je za “Glas Srpske” rekao da su klimatske promjene posljednjih godina nanijele najviše štete poljoprivrednoj proizvodnji i da će agroekološki uslovi biti najveći izazov s kojim će se domaći proizvođači suočavati u narednom periodu.

Loading...

On je istakao da je želja da agrarni budžet, koji ove godine iznosi 75 miliona KM, svake godine raste, da se taj novac rasporedi na najbolji mogući način, a cilj je da što više ide na kapitalne investicije.

Kada je riječ o podsticajima, Pašalić je najavio da bi u martu trebalo da počne isplata za 2020. godinu, a da je plan da preostali dio novca za 2019. bude isplaćen do februara.

Pašalić je najavio posebne mjere za proizvođače iz područja u kojima su otežani uslovi za ravoj poljoprivrede, poput Hercegovine ili mjesta na nadmorskoj visini iznad 600 metara, kao i obnovu poljoprivredne mehanizacije u narednim godinama.

On je istakao da se mora način da se pomogne onima koji se bave poljoprivredom da budu konkurentni proizvođačima u regionu, što se postiže ulaganjem u nove tehnologije.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!