Društvo

Zlatnik dvanaestogodišnjoj Dunji Tadić

U Crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica danas je održano tradicionalno lomljenje božićne česnice za djecu, a zlatnik je dobila dvanaestogodišnja Dunja Tadić.

“Čuvaću ga i nadam se da će mi donijeti sreću”, rekla je Dunja, koja je učenik Osnovne škole “Branko Radičević”.

Loading...

U ovom božićnom običaju, u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Parohije rebrovačke, učestvovao je veliki broj djece školskog i predškolskog uzrasta.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je novinarima da je ovo dvanaesto lomljenje česnice u banjalučkom naselju Starčevica, a četvrto u novom hramu.

“Ovo je jedinstven događaj u Banjaluci i Srpskoj. Nastavićemo da ga organizujemo i pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže da bismo naredne godine česnicu obogatili sa više zlatnika”, rekao je Arlov.

On je naglasio da je današnje lomljenje česnice posvećeno sunarodnicima i djeci na Kosovu i Metohiji, ali i srpskom narodu u Crnoj Gori i Hrvatskoj, kojima je poželio da mirno provedu božićne praznike.

Arlov je najavio da će uskoro biti sa djecom sa Kosmeta i podijeliti im božićne paketiće koje su prikupili njihovi vršnjaci sa ovih prostora.

“Nastavlja se i naša akcija s ciljem izgradnje Dnevnog centra `Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju”, rekao je Arlov i tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji – Hristos se rodi!” čestitao Božić svim vjernicima, djeci i humanim ljudima.

Česnica je bila poklon pekare “Starčevica”, a sponzori ovog božićnog običaja su bili Odbor i Uprava Vlade Srbije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Božić, najradosniji hrišćanski praznik – dan Rođenja Isusa Hrista.

Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!