Privreda

Vlade Srpske i Srbije sarađuju u oblasti digitalne transformacije

Otvaramo naša vrata Vladi Republike Srpske, i očekujemo razmjenu znanja i iskustva u oblasti elektronske uprave – poručio je Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za IT i E-upravu Srbije nakon što je sa Srđanom Rajčevićem, ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, potpisao Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije. Cilj Vlade Srbije je da programom “Srbija digitalizuje” svoja iskustva i znanja podijeli sa zemljama u regionu, ali i šire.

Loading...

“Ovaj program je istovremeno i instrument spoljne politike. Zato mi je veoma drago da je praktično prvi potpisnik i pristupnik ovom programu je Republika Srpska, danas, na dan kada obilježavamo Dan Republike Srpske”, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije

Srbija već ima iskustva sa elektronskom upravom, kroz projekte e-beba, e-katastar i e-upis. Nadam se da će Srpska ove godine napraviti snažan iskorak u razvoju elektronske uprave, u saradnji sa našim prijateljima iz Srbije – optimističan je ministar Rajčević.

“Ovaj sporazum zapravo obuhvata nekoliko oblasti digitalne transformacije, između ostalog informacionu bezbjednost, saradnju u domenu elektronske uprave, elektronskih servisa itd. Ovaj sporazum zapravo predstavlja sinhronizaciju napora dvije vlade, odnosno dvije države, Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti digitalne transformacije”, ističe Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Potpisivanju ugovora u Banjaluci su prisustvovali predsjednici dvije vlade, Radovan Višković i Ana Brnabić. Potpisani Sporazum je detaljnije razrađen Memorandum o naučnotehnološkoj saradnji, koji su vlade Srpske i Srbije potpisale prošle godine na zajedničkoj sjednici u Beogradu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!