Društvo

Parastosom obilježeno 27 godina od stradanja 56 boraca Vojske Srpske

U Novom Gradu obilježeno je 27 godina od stradanja 56 boraca Vojske Republike Srpske.

Služen je parastos u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, a porodice poginulih, predstavnici Boračke organizacije i opštine posjetili su mjesna groblja u Poljavnicama i Trećoj Čađavici.

Loading...

U napadu pripadnika takozvane Armije BiH iz Cazinske krajine na lokalitet Suva Međa u Banjanima 11. januara 1993. godine poginuli su pripadnici Četvrtog bataljona Novogradske brigade.

Bosiljka i Drago Gojić posjetili su grob sina Zorana, poginulog na današnji dan 1993. godine kada je imao 22 godine.

– Svake godine sam ovdje i tako će biti dok sam živa. I danas je kao onog dana kad je poginuo. Nemamo više nikakvog oslonca u životu, nemamo ništa – rekla je Bosiljka.

Sveštenik Nebojša Nježić istakao je u besjedi u Poljavnicama da su svi stradali za Republiku Srpsku ravni kosovskim junacima, borcima i generalima koji su u Prvom svejtskom ratu branili svoju otadžbinu, ravni sa 14.000 vitlejemske djece čiji je praznik danas u kalendaru.

– Ako naša djeca, koja su rođena poslije rata, znaju kako su i zašto poginuli njihovi preci, to je pokazatelj naše osviještenosti i čuvanje našeg srpskog identiteta – rekao je Nježić.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač položio je vijenac na spomen-ploču za 24 poginula pripadnika Vojske Republike Srpske i četiri civilne žrtve rata, postavljenu na kapelu u Poljavnicama 2016. godine.

– U istoriji naše opštine 11. januar 1993. godine je jedan od najcrnjih dana. U danima kad slavimo Dan Republike Srpske i obilježavamo najveći hrišćanski praznik Božić, sa sjetom i ponosom se prisjećamo svih koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske – rekao je Lukač.

On je naveo da će opšinska uprava i u narednom periodu podržati sva udruženja proistekla iz minulog rada radi poboljšanja položaja boračkih kategorija.

Predstavnici opštine Novi Grad i Boračke organizacije Novi Grad položili su danas vijence i na mjesnom groblju u Čađavici, gdje je sahranjeno šest boraca VRS stradalih 11. janaura 1993. godine.

Predsjednik Boračke oranizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da se članovi ove organizacije na današnji dan, ali i u svim drugim prilikama sjećaju poginulih drugova i odaju im poštu.

Komisija za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u opštini Novi Grad, uvrstila je ovaj datum u kalendar značajnih datuma za ovu opštinu 21. oktobra 2010. godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!