Društvo

Trivić: Besplatni udžbenici onima kojima je to najpotrebnije

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je Srni da je, bez namjere da dijeli djecu po bilo kom osnovu, prioritet da besplatni udžbenici budu obezbijeđeni onima kojima je to najpotrebnije i da se na taj način pomogne njihovim roditeljima da bez dodatnog opterećenja adekvatno spreme djecu za školu.

Prema njenim riječima, u želji da nađu adekvatan model sufinansiranja udžbenika za prioritetne kategorije u toku je analiza rješenja u zemljama u okruženju.

Loading...

Vlada Srbije finansira nabavku obaveznih udžbenika za učenike iz socijalno ugroženih porodica, učenike sa smetnjama u razvoju i učenike iz višečlanih porodica.

Pravo na sufinansiranje u obliku novčane naknade u visini 50 odsto ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika u Hrvatskoj ostvaruju korisnici socijalnih davanja.

U Sloveniji se obezbjeđuju besplatni udžbenici, novi ili korišćeni, učenicima osnovne škole putem udžbeničkog fonda.

“Svi ovi modeli su predmet naše analize jer želimo da nađemo najbolje rješenje koje će biti u interesu roditelja kojima je otežavajuće da obezbijede svojoj djeci sve što im je potrebno za školu. U tome će nam pomoći paralelna izrada socijalne karte koju će imati svi građani, a koja će omogućiti pravedno ostvarivanje socijalnih i ostalih prava”, naglasila je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je republičkim budžetom za 2019. godinu predviđeno 980.000 maraka za besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda.

“S obzirom na to da je za besplatne udžbenike za sve učenike u osnovnom obrazovanju potrebno dodatnih 11 miliona KM, određene iskorake možemo napraviti tek usvajanjem budžeta za narednu godinu”, kaže Trivićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture radi i analizu putem koje treba da utvrde za koliko učenika osnovnih škola i sa kog nivoa se sada obezbjeđuju besplatni udžbenici.

Besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture, odličnim učenicima viših razreda iz višečlanih porodica Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a lokalne zajednice učenicima iz višečlanih porodica, korisnicima socijalnih davanja, kao i na osnovu boračkih kategorija.

“Ministarstvo prosvjete i kulture od školske 2007/08. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola i do sada je izdvojeno oko 11,5 miliona maraka. Ministarstvo porodice, omladine i sporta od 2007. godine obezbjeđuje udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, za šta je do sada izdvojeno oko dva miliona maraka”, podsjetila je Trivićeva.

Ona je istakla da Ministarstvo prosvjete i kulture radi i analizu nastavnih planova i programa u osnovnim školama, u okviru koje će biti razmatrana i mogućnost digitalizacije određenih udžbenika, što bi smanjilo težinu đačke torbe i učenicima udžbenike učinilo dostupnim u svakom momentu.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!