Magazin

Danas je Bogojavljenje – jedan od najvećih hrišćanskih praznika

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju veliki praznik Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

Bogojavljenje je praznik kojim se obilježava uspomena na Hristovo krštenje na rijeci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Bogojavljenje je svjetkovano veoma živopisno, a od nekoliko običaja za ovaj praznik koji se slavi 19. januara, danas se najviše upražnjava onaj da se izjutra, prije sunca, obavi ritualno kupanje u rijeci. Običaj nalaže da se u vodu baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega doplivaju i da ga uhvati prvi.

Krst treba da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, a onom ko prvi dopliva do njega, donjet će sreću tokom cijele godine.

Vjerovanje je bio i da neudate djevojke stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče, jer se vjerovalo da će sanjati muškarca za koga će se udati. Nekada su mlade djevojke na Bogojavljensko jutro odlazile na netaknuti izvor gde su bacale zrna pšenice i kukuruza u njega i govorile: „Kako ide voda, tako da ide i blagodat u naše njive“. Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga gde su ih čekali ostali ukućani.

Nekada je bilo rasprostranjeno i da svi ukućani, okrenuti istoku, preskoče preko sjekire i vatre sa žarom, a zatim otpiju po gutljaj vode, izgovarajući: “Prođoh sablju – ne posjekoh se, prođoh vatru – ne izgorjeh se, prođoh vodu – ne udavih se!”.

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili sneg, biće rodna godina

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada snijeg, prema vjerovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna. Običaj je bio da se na Bogojavljenje izađe na neku vetrometinu, iznese malo pepela i pušta po malo iz ruku, kako bi se odredio koji se vetar zakrstio, odnosno pobijedio na Krstovdan. Ako duva istočni vjetar, značilo je da će godina biti sušna, ako duva jugo biće kišna i bolešljiva, dok je zapadni vjetar predskazivao rodnu godinu.

Bogojavljenje se slavi 19. januara jer je tog dana u 30. godini Isusa Hrista u rijeci Jordan krstio Jovan Preteča. Po krštenju, koje je obavljeno trostrukim uranjanjem u vodu, otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u vidu goluba sleteo Sveti Duh.

Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi”.

Ovom prazniku prethodi Krstovdan, prvi dan posta poslije božićnih praznika, a odmah za njim, 20. januara, slavi se i Sv. Jovan Krstitelj koji je Isusa krstio na rijeci Jordan.

 

Izvor
Pink.rs
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!