Privreda

Golić: Podrška smanjenju uticaja industrijskih postrojenja

BANJALUKA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da podržava projekte koji doprinose smanjenju uticaja industrijskih postrojenja na životnu sredinu.

Golićeva je u razgovoru sa delegacijom Rafinerije nafte “Brod” i hrvatske kompanije “Kroduks plin” podsjetila da je Ministarstvo za prostorno uređenje izdalo građevinsku dozvolu Rafineriji za izgradnju unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa, saopšteno je iz ovog ministarstva.

“Radi pojednostavljivanja postupka i brže realizacije projekta, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju će, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i dosadašnjom praksom, dati saglasnost nadležnom organu u Hrvatskoj da izda odgovarajuće dozvole za sanaciju mosta na Savi i prenamjenu i sanaciju produkovoda. Pomoći ćemo da budu obezbijeđene i potrebne saglasnosti nadležnih organa na nivou BiH”, rekla je Golićeva.

Predstavnik Rafinerije nafte “Brod” Andrej Galicki je obavijestio Golićevu da su građevinski radovi na izgradnji unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa u najvećem dijelu završeni, te da je planirano da prvi kubici gasa kroz direktni gasovod u Rafineriju uđu u trećem kvartalu ove godine.

Na sastanku je predstavljen obim projekta gasifikacije Rafinerije nafte “Brod”, kao i rezultati ispitivanja stanja mosta preko Save, koji sada služi isključivo kao nosiva konstrukcija cjevovoda.

Prema istraživanjima, most zahtijeva sanaciju, koja podrazumijeva zamjenu čeličnih užadi mosta i držača cijevi.

Ispitivanja stanja produktovoda od Slobodnice do Rafinerije nafte “Brod” su pokazala da prenamjena u gasovod predstavlja rješenje koje je građevinski najjednostavnije, najprihvatljivije s aspekta zaštite životne sredine i najbrže izvodljivo. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!