Svijet

Iran zvanično priznao: Dvije rakete pogodile ukrajinski avion

Drugi preliminarni izveštaj Organizacije civilne avijacije Irana o padu ukrajinskog “boinga” ukazuje na to da su avion oborile dvije rakete klase “zemlja-vazduh” kratkog dometa, koje su lansiranje iz sistema protivvazdušne odbrane “Tor-M1”, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Organizacije.

Nakon udara raketa, avion je počeo da naglo gubi visinu dok se nalazio iznad naselja, a zatim je naišao na “prepreku” u zabavnom parku, nakon čega je pao na zemlju.

Letjelica je zatim presjekla fudbalski teren i zapalila se.

U izvještaju se ističe da su rakete letjele sa sjevera.

U izvještaju se navodi da je avion poletei iz Teherana u 06.12 časova po lokalnom vremenu, a komunikacija sa njim je izgubljena kada se nalazio na visini od oko 2.400 metara.

Sa ekrana sekundarnih radara, “boing” je nestao u 06.15 časova, a sa primarnih radara oko 06.18 časova.

Prema informacijama primarnih radara sa aerodroma Mehrabad, u 06:15 avion je skrenuo sa putanje, okrenuo se nazad, i “verovatno” je letio u pravcu aerodroma naredne tri minute, nakon čega je nestao sa radara oko 06.18 časova.

Pad ukrajinskog aviona u Iranu

Putnički “boing 737” avio-kompanije “Međunarodne aviolinije Ukrajine” srušio se 8. januara ubrzo nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Tri dana kasnije je Teheran potvrdio da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Irana greškom oborio avion, misleći da se radi o krstarećoj raketi.

Kako je saopšteno, Teheran je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi PVO bili u punoj borbenoj gotovosti.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da očekuje da Iran u potpunosti prizna krivicu, da se zvanično izvini, kazni krivce i isplati kompenzaciju.
 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!