Društvo

Moždani udar vodeći uzrok smrtnosti žena u BiH

Žene u BiH umiru češće od moždanog udara nego od karcinoma dojke, koji je bio vodeći uzrok smrtnosti posljednjih godina.

Nažalost, lista se promijenila, pa je i u svijetu moždani udar kod žena preuzeo primat, a stručnjaci tvrde da pacijentice obično prekasno stižu do doktora i da je zbog toga ishod bolesti više fatalan nego kod muškaraca.

Loading...

Stil života

– Na drugom mjestu najčešćih uzroka smrti kod žena je srčani udar. Sa stopom od 79 posto na 100 hiljada stanovnika možemo reći da je u porastu u odnosu na 2017. godinu, kada je ta stopa iznosila oko 74 posto. Potom najčešći uzrok smrti je i esencijalna hipertenzija, kao i hronična oboljenja srca i inzulino nezavisni dijabetes – istakli su iz Zavoda.

Neurolog Azra Alajbegović kazala je da su nezdrave navike poput pušenja te stresan način života okidači moždanog udara.

– Treba više raditi na promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Moramo misliti o faktorima rizika za moždani udar. Dakle, o stilu života, nivou šećera u krvi. Građani moraju upoznati sami sebe – istakla je Alajbegović.

Podaci Zavoda nisu nikakvo iznenađenje za kardiologa Nabila Nasera, jer i sam svjedoči tome. Muškarci, kaže, češće stradaju od srčanog udara.

Obavezna prevencija

– Muškarci su više izloženi riziku nego žene, mada ne treba isključiti da su i žene podjednako pod faktorima rizika. Savjet za oba pola za prevenciju bio bi prije svega fizička aktivnost, regulacija masnoće u krvi, svakako prestanak konzumiranja alkohola i cigareta, smanjenje stresa i tjelesne težine – istakao je Naser.

Žene žive duže

Prema Izvještaju o socijalnoj uključenosti BiH koji je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH 2018., žene u BiH žive duže od muškaraca.

Navedeno je da se očekivani životni vijek u BiH povećava te da je za žene dostigao 78,78 godina, a za muškarce 74,06 godina.

Razlika između očekivanog životnog vijeka za žene i muškarce iznosi 4,72 godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!