Društvo

U Srpskoj prijavljeno osam oboljelih od teške respiratorne infekcije

U bolnicama u Republici Srpskoj je od 13. do 19. januara prijavljeno osam oboljelih od teške respiratorne infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Domovi zdravlja u Republici Srpske u ovom periodu prijavili su 3.913 akutnih respiratornih infekcija i 756 oboljenja sličnih gripu.

Loading...

Od početka sezone od 1. oktobra prošle godine ukupno je prijavljeno 56.207 slučajeva akutne respiratorne infekcije, 8.897 oboljenja sličnih gripu i 166 teških akutnih respiratornih infekcija.

Iz Instituta navode da je najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imala regija Istočno Sarajevo, a najmanje Bijeljina i Zvornik, dok je najviše slučajeva teške akutne respiratorne infekcije od početka sezone prijavljeno u dobojskoj bolnici.

Među oboljenjima sličnih gripu najviše je slučaja u uzrastu od pet do 14 godina, kao i do četiri godine, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše u dobi do četiri godine i od 30 do 64 godine.

U Institutu su istakli da su u navedenoj sedmici testirana dva uzorka teške akutne respiratorne infekcije, kao i jedan uzorak oboljenja sličnog gripu koji je pokazao da je bio pozitivan na virus gripa tip A.

“Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u Republici Srpskoj, sedam odsto uzoraka bilo je pozitivno na virus influence, dok je prošle sezone u ovom period bilo 42 odsto”, navode u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Instituta navode da je, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje je mnogo ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora.

“Osim redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, jako je važno često provjetravati prostorije. Dio opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i o osobama u okruženju”, navode iz Instituta.

U narednom periodu, ističu iz Instituta, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama i osobama u ustanovama za trajni boravak.

“Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim”, preporučili su iz Instituta. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!