Društvo

Obradović: Za BiH bez mina do 2025. potrebno 336 miliona KM

SARAJEVO – Da bi BiH do 2025. godine bila oslobođena od mina, kako je predviđeno Strategijom deminiranja 2019-2025, neophodno je 336 miliona KM, izjavio je danas u Sarajevu direktor Centra za uklanjanje mina (BHMAK) Saša Obradović.

“Analize nam govore da, ukoliko se uključe svi nivoi vlasti, ta sredstva su dovoljna da budu deminirane površine u BiH”, rekao je Obradović tokom prezentacije rezultata projekta “Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH”.

Direktor BHMAK-a naveo je da su u BiH, shodno analizi sprovedenoj u 128 opština, od kontaminacije minama najugroženija područja Doboja i Maglaja.

“Analiza je pokazala da je potrebno još deminerskih timova u BiH. Starosna granica deminera je velika i imamo problem da naši demineri rade samo šest mjeseci. U narednom periodu moramo zakonski promijeniti status deminera u BiH”, rekao je Obradović.

On je naveo da su tokom današnje radionice, u okviru projekta koji je finansirala Evropska komisija, a učestvovali ključni partneri u procesu deminiranja, predstavljene tri opcije kako bi zemlja shodno strategiji bila slobodna od mina do 2025. godine.

“Projekat u koji su bili uključeni BHMAK, Oružane snage BiH i `Norveška narodna pomoć` donio je dobre rezultate u lociranju minski sumnjivih površina. Realizaciju projekta propratio je EUFOR kao monitoring organizacija”, rekao je Obradović.

Kada je riječ o projektu koji se realizuje sa Vladom SAD “Sarajevo i Istočno Sarajevo bez mina do 2020. godine”, Obradović kaže da se on još sprovodi u opštinama Vogošća i Istočna Ilidža.

“Kada završimo projekat u ove dvije opštine moći ćemo reći da je Sarajevo slobodno od mina”, dodao je on.

Šef kancelarije “Norveške narodne pomoći” u BiH Jonas Sakerson izrazio je zadovoljstvo što su na projektu “Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH” okupljeni svi ključni ljudi u sektoru deminiranja.

“Rezultati ovog projekta omogućavaju vlastima da sačine srednjoročni plan deminiranja. Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći EU. Opšta procjena minski sumnjivih područja za BiH predstavlja zajednički rad kako bi se definisao jasan plan za njihovo uklanjanje. Prvi put imamo ključne domaće i međunardone aktere u procesu deminiranja koji imaju priliku da dogovore zajednički način rada”, rekao je Sakerson.

Šef Eufora za kontrolu naoružanja i deminiranje Johan Jamnik izrazio je zadovostvo što su BHMAK, Oružane snage BiH i “Norveška narodna pomoć” učesnici ovog projekta koji predstvlja osnovu za budući rad u procesu deminiranja.

“EUFOR je u okviru projekta dao ekspertizu koju finansira EU kroz instrument za međunarodne politike. Na taj način smo pružili podršku vlastima u BiH da se zemlja oslobodi mina”, rekao je Jamnik. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!