Banjaluka

U Šargovcu parastos za 52 učenika koje su ubile ustaše 1942. godine

U Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Šargovac biće služen parastos povodom 78 godina od stradanja 52 učenika šargovačke škole koje su zvjerski ubile ustaše 7. februara 1942. godine.

U 12.00 časova biće služen parastos i održan istorijsko-poetski čas, objavljeno je na sajtu ove škole.

Loading...

Obilježavanju 78 godina od stradanja učenika prisustvovaće delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji će zasaditi mlado stablo u budućem spomen-parku u krugu ove škole kao znak sjećanja na stradanje đaka.

Govoreći o ovom zločinu, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović ranije je naveo da su ustaše tog dana od 4.00 časa ujutro do 14.00 časova, hladnim oružjem, praktično bez ijednog ispaljenog metka, zvjerski ubile 2.315 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, djeca u kolijevkama i bespomoćni starci.

“Posebno strašan zločin ustaše su počinile u školi u Šargovcu, a predvodio ih je fratar Miroslav Filipović Majstorović, kojeg su kasnije u logoru Jasenovac zvali fra Sotona. U školi su odvojili pravoslavnu od katoličke djece i svirepo ubili 52 srpske djece”, rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je nakon tog zločina učiteljica Dobrila Martinović izgubila razum jer su je ustaše natjerale da u dnevniku pored svakog zaklanog djeteta upiše da je umrlo prirodnom smrću.

Milunović je rekao da su ustaške vlasti tada planirale da Banjaluka bude glavni grad Nezavisne Države Hrvatske.

Prema njegovim riječima, ustaše su prvo došle do rudnika Rakovac gdje su, od ukupno 60, odvojile i ubile 52 rudara srpske nacionalnosti.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju Srba u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.

Među ubijenima na zvjerski način, bez ispaljenog metka, bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole. 



Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!