Banjaluka

Prvi put poribljavanje Vrbasa mladicom

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, pustio je jutros simbolično 22 primjerka mladice u rijeku Vrbas, čime je prvi put započelo poribljavanje Vrbasa ovom ugroženom vrstom ribe. Poribljavanje je obavljeno na lokaciji Ronilačkog kluba „Buk“, a broj 22 simbolizuje 22. april – dan grada.

Tokom dana, u Vrbas je pušteno još 120 primjeraka mladice u kanjonu Vrbasa.

Loading...

Zahvaljujem svima koji su priredili ovaj događaj. Mladica je domaća autentična vrsta ribe, ugrožena iz različitih razloga. Ovo je simboličan gest kako bismo naše građane upozorili na ugrožene vrste ribe. Mi se ponosimo Vrbasom, ali moramo svi zajedno mnogo da činimo da ga očuvamo – proučio je gradonačelnik Radojičić.

Podsjetimo, riba mladica je ugrožena vrsta i kao takva se nalazi na crvenoj listi ugroženih vrsta EU.

-Uticajem hidroelektrana, nekontrolisanim izlovom i nesavjesnim odnosom prema ovoj ribi, mladica je dovedena na rub egzistencije – kažu u udruženju „Mladica“.

Organizatori današnjeg događaja bili su udruženje “Mladica“ i Ronilački klub “Buk“ u saradnji sa Sportsko ribolovnim društvom Banja Luka.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!