Banjaluka

Todorović: Uzeti uzorci na testiranju, prvi rezultati večeras

BANJALUKA – Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, rekla je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije da je danas uzeto 35 uzoraka koji treba da budu ispitani na prisustvo virusa korona.

“Uzeti su uzorci od 23 učenika i 12 nastavnika i prve rezultate očekujemo večeras kasno ili sutra ujutro”, istakla je Todorovićeva.

Loading...

Istakla je da je oprez neophodan, ali panika nije poželjna.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je ponovio da su u Banjaluci dvije osobe zaražene virusom korona, te da se radi o muškarcu srednje životne dobi te o njegovom djetetu školskog uzrasta.

“Obje osobe su dobro, nemaju pogoršanih zdravstvenih neprilika”, potvrdio je Radojičić.

Kazao je da se preduzimaju sve mjere u Osnovnoj školi “Branko Ćopić”, istakavši da su đaci jutros vraćeni iz škole. Izvršena je dezinfekcija škole i još nekih objekata gdje su se kretali zaraženi, potvrdio je Radojičić.

On je rekao da se danas vrši preventivni pregled svih đaka iz odjeljenja zaraženog dječaka i nastavnika predmetne rasprave.

“Nema nikakvih razloga za uznemirenost i paniku građana. Bilo je za očekivati da se situacija iz regiona prelije i kod nas. Prve preventivne mjere smo imali 26. februara. Danas je dogovoren niz mjera i aktivnosti, što smo još prošle sedmice definisali”, pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, od danas počinje pojačana kampanja o zaštiti, kako bi javnost bila informisana o postupanju u slučaju zaraze. Primarno se moraju podignuti mjere higjene, od pranja ruku pa nadalje.

Radojičić je rekao da će biti zalijepljeni informativni plakati u gradu.

“Sva pravna lica imaju dodatnu obavezu nadzora nad higjenskim stanjem na svim mjestima javnog okupljanja. Provode se i dodatne mjere higjene u javnom prevozu. Nema potrebe za bilo koje druge vanredne mjere, otkazivanjem događaja, nastave i slično”, rekao je Radojičić.

Štab će nastaviti zasjedati i pratiće da li postoji potreba za nalaganjem nekih drugh mjera

“Dom zdravlja ima obavezu da održava i prostorne i ljudske kapacitete, da pruži zaštitu građanima koji se jave sa simpotomima. Pokušava se nabaviti dodatna oprema, prvenstveno za zdravstvene radnike”, istakao je Radojičić.

Kao što je već poznato, veća opasnost od oboljenja postoji kod starijih osoba, i osoba sa hroničnim oboljenjima.

Apelovao je na građane koji nemaju simptome da se na javljaju i ne zagušavaju ambulante kako bi se pomoglo onima koji imaju stvarne simptome.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!