Privreda

Višković: Vlada opredijeljena za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Vlada Srpske ima i viziju i želju i opredijeljena je da u predstojećem periodu što više radi na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, te da tu vidi veliku šansu za privredni razvoj Srpske i BiH.

Višković je istakao da Republika Srpska ima potencijale da može proizvoditi električnu energiju iz hidrocentrala, vjetroelektrana, sunčevih solarnih panela…

“Sve su to potencijali koje Republika Srpska i BiH imaju više nego mnoge evropske zemlje. Sva ta energija je proizvod namijenjen izvozu i ona ima tržište u svijetu. S toga je došlo vrijeme da se to valorizuje i da se iskoriste naši prirodni eneregetski potencijali, a sve u skladu sa preuzetim direktivama EU, razvojnim planovima i programima koje Vlada ima”, rekao je Višković.

On je izjavio novinarima u Trebinju da je Samit energetike “Energetska budućnost zapadnog Balkana” od velikog značaja, te da očekuje da će eminentni ljudi od struke, panelisti dati instrukcije i savjete kako oni vide razvoj energetskog sektora u narednim godinama.

“Velika su očekivanja Vlade od ovog skupa, koja je i generalni pokrovitelj Samita, jer očekujemo da struka kaže kako zakonodavna i izvšna vlast treba da se ponašaju u oblasti energetike, šta se od zakonskih rješenja treba kreirati i mijenjati i šta treba prilagoditi da bi naše potencijale zaista iskoristili na dobrobit naših građana”, rekao je Višković.

On je naglasio da je iskoristio prisustvo direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača na Samitu da ga upoznao da je Vlada Republike Srpske zajedno sa ostalim nivoima vlasti u BiH spremna da otvori pregovore kako bi bile povećane definisane kvote za BiH koje u ovom momentu iznose 400 megavata vjetroelektrana, 400 megavata solarnih elektrana.

“Mi iz Republike Srpske smatramo da su to male kvote i spremni smo da razgovaramo da te kvote budu povećane za BiH iz prostog razloga što već danas u ovoj sali ima spremnih investitora koji su više nego zainteresovani za gradnju objekata i u sferi solarnih elektrana i u sferi vjetroelektrana”, naglasio je Višković.

Višković je naveo da Vlada Republike Srpske u svojim planovima za narednih deset godina ima značajne planove za izgradnju energetskih kapaciteta.



Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!