Svijet

U Sudanu izvršen vojni udar

Sudanska vojska odlučila da svrgne predsednika Omara al Bašira i otpusti vladu, prenosi portal “El Hadat”. Neki mediji prenose da je Bašir uhapšen.

Libanska televizija “Majadin” saopštila je, pozivajući se na izvore, da su Oružane snage Sudana odlučile da svrgnu predsjednika Bašira sa svih položaja i raspuste vladu, prenio je Sputnjik.

Loading...

Novine „Hadat“ takođe su potvrdile ostavku Omara Bašira.

Sudanski list „Sudan tribjun“ izveštava da je u Hartumu održana vanredna sednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsjednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju „vojni marševi“, a vojska obećava da će uskoro dati „važno saopštenje“.

U Sudanu već četiri mjeseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtjevom za snižavanjem cijena hljeba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smjenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vrijeme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povrijeđeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Hartuma i drugih gradova koji su zahtjevali ostavku predsjednika. Demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Hartumu, kako bi pozvali vojsku da „stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsjednika“. 
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!