Društvo

Banjaluka se oprostila od šampiona: Beneš ispraćen uz “Hej Sloveni”

Po 40. put himna nekadašnje Jugoslavije “Hej Sloveni” zasvirala je u čast Marijana Beneša.

Komemoracija jednom od najboljih boksera sa ovih prostora i šire održana je danas u Banskom dvoru u Banjalucu gdje su se njegova porodica, porijatelji i poštovaoci, te brojne ličnosti iz političkog, sportskog i javnog života još jednom sa sjetom i ponosom prisjetili kakva je sportska ali i ljudska veličina bio njihov sugrađanin Marijan Beneš.

“Marijan je sada među zvijezdama gdje mu je uvijek i bilo mjesto. Rođen je u Beogradu ali smo ga mi uvijek smatrali svojim. Antologijski meč 1979. u ‘Boriku’ i dalje je živ u našim sjećanjima a ta Marijanova borba i njegova životna energija nikada neće pasti u zaborav. Legende ne umiru već nađu svoje mejsto među zvijezdama”, kazao je Radojičić.

Od svog prijatelja se oprostio i Mile Šestić, proslavljeni banjalučki dizač tegova.

“Marijane, prijatelju moj, od tebe se opraštam bez suza i plača, baš onako kako bi ti želio. Izgubio si ovaj posljednji meč ali si mlade naučio šta je ponos”, kazao je Šestić.

Dragan Batar, proslavljeni banjalučki bokser i nekadašnji predsjednik Bokserskog kluba Slavija kazao je da nema mjesta u Evropi, a da nisu čuli za Marijana Beneša.

“Gdje god da sam otišao i kome god da sam rekao da sam iz Banjaluke odmah bio dobio dogovor: ‘Beneš, Beneš’. Marijan je bio veliki sportista i još bolji čovjek. Jednom prilikom kada je morao da se bori protiv Zvonka Vujina a kada ga je pobijedio nije slavio već je zaplakao i rekao mi: ‘Kako da slavim kada sam srušio svog idola’. Takav je bio Marijan Beneš”, kazao je Batar.

Marijan Beneš komemoracija Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Bokserska legenda Tadija Kačar kaže da je Marijan Beneš uvijek sa ringa odlazio uzdinguta čela, bez obzira da li je pobijedio ili izgubio.

“Teško mi je prihvatiti da nas je napustio sjajni borac i šampion. Bio je borac, džentlmen, patriota i velika ljudina. Imao je čelične pesnice, lavlje srce i umetničku dušu. Njegovim odlaskom otišao je najveći među nama. Dragi prijatelju, ti si odavno u legendi, sada si samo zakovan u zlatni ram”, rekao je Kačar.

Komemoracija je završena pjesomom koju je Marijan obožavao “Zbog jedne divne crne žene”, a sahrana je danas u 14 časova na groblju “Sveti Marko” u Banjaluci.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!