Privreda

U kojim evropskim zemljama su najbolje plaćeni radnici?

Reforma tržišta rada prioriteti su vlada zemalja regije Zapadnog Balkana. Prema statističkim podacima, ove zemlje zaostaju za prosjekom Evropske unije. Iako radnici u Albaniji imaju najviše radnih sati u Evropi, oni su na dnu evropske liste kada je u pitanju zarada. Produktivnost rada najbolje se mjeri odnosom BDP-a i utrošenih radnih sati.

U Hrvatskoj su pokazatelji produktivnosti rada bolji, ali su bez trenda rasta. Bosna i Hercegovina zaostaje u odnosu na zemlje članice Evropske unije i produktivnost je na nivou od 31% od EU prosjeka u 2015. godini.

Prema produktivnosti rada, zemlje regije nalaze se u “zlatnoj” sredini liste koju objavljuje UN-ova agencija za koja promoviše socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava.

Na listi 189 zemalja koju je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), od zemalja Zapadnog Balkana najbolje je rangirana Hrvatska, koja se nalazi na 56. mjestu. U toj zemlji radnik je prošle godine u prosjeku plaćen 54.598 dolara, što iznosi 27 dolara po satu.

Radnici u Crnoj Gori su plaćeni u prosjeku 22 dolara, a u Makedoniji 20. Ispod dvadeset dolara iznosi zarada po satu radnika u Bosni i Hercegovini (18), Srbiji (13) i Albaniji (12).

NAJPRODUKTIVNIJE ZEMLJE SVIJETA

  1. Irska – 83,1 dolara
  2. Luksemburg – 81,2 dolara
  3. Norveška  – 79,2 dolara
  4. Belgija – 64,6 dolara
  5. Danska – 63,5 dolara
  6. SAD –  63,3 dolara
  7. Holandija –  61,7 dolara
  8. Francuska – 60,0 dolara
  9. Njemačka – 59,9 dolara
  10. Švajcarska – 58,0 dolara

Statistički podaci pokazuju da radnici u Albaniji rade 42,9 sata sedmično, što iznosi 2.231 sata godišnje. Uprkos visokom sedmičnom fondu, radnici u Albaniji zarađuju najmanje u Evropi i nalaze se na 99. mjestu svjetske liste.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najproduktivniji su radnici u Irskoj, koji su plaćeni 83,1 dolar po satu. Slijede radnici u Luksemburgu i Norveškoj, a Sjedinjene Države nalaze se tek na šestom mjestu.

(Telegraf.rs/Al Jazeera)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!