Politika

Zaključci sa sjednice Narodne skupštine RS

 

Narodna Skupština je nešto prije ponoći okončala posebnu sjednicu “Pravda za Davida – Pravda za sve”.

Doneseno je 13. zaključaka i donesena je odluka o formiranju Anketnog odbora, na čelu sa Branislavom Borenovićem, koji ima za zadatak da u roku od 30 dana formira izvještaj i isti predoči Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Zaključke i odluku u nastavku prenosimo u cijelosti.


Zaključci u vezi Razmatranja stanja bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj – “Pravda za Davida – Pravda za sve”

  1. Narodna skupština Republike Srpske ocjenjuje da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj u osnovi stabilno, uprkos pojedinačnim slučajevima koji povremeno izazivaju zabrinutost građana. Svi parametri na osnovu kojih se procjenjuje stanje bezbjednosti su pozitivni i pokazuju dalji pozitivan trend.
  2. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da u proteklom periodu nije bilo terorističkih akata, većeg ugrožavanja bezbjednosti građana i narušavanja javnog reda i mira. Pojedinačni slučajevi, pa i ovaj posljednji u kojem je život izgubio mladić David Dragičević, nesporno kod građana izazivaju zabrinutost i gnjev i oni s pravom traže da se što prije rasvijetle sve okolnosti.
  3. Raspravljajući o tački dnevnog reda 26. posebne sjednice: Razmatranje stanja bezbjednosti u Banja Luci, Republici Srpskoj – “Pravda za Davida – Pravda za sve”, Narodna skupština od nadležnih institucija traži odlučnu i beskompromisnu aktivnost na potpunom rasvjetljavanju svih činjenica vezanih za slučaj Davida Dragičevića, kako bi se razjasnile sve nedoumice i nejasnoće i zadovoljila pravda.
  4. Narodna skupština Republike Srpske posebno apostrofira ulogu i odgovornost Tužilaštva u čijoj nadležnosti jeovaj predmet i traži da se zajedno sa drugim organima i institucijama, posebno Ministarstvom unutrašnjih poslova, krajnje zakonito razmotre sve do sada prikupljene činjenice i dokazi, da se traga za novima i potom izađe u javnost sa potpunom informacijom koja će otkloniti sve sumnje i nedoumice.
  5. Narodna skupština Republike Srpske traži da se ubrza istraga, ali ne na račun nezakonisti da se javnosi čim prije saopšte njeni rezultati.
  6. Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske duboko saosjećaju sa porodicom Dragičević, iskreno žali zbog jednog izgubljenog mladog života i podržava svaki vid komunikacije sa porodicom kao i njeno, u okvirima zakona dozvoljeno, uključivanje u rasvjetljavanje slučaja.
  7. Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u potpunosti razumiju zabrinutost građana, podršku koju pružaju porodici Dragičević, kao i zahtjev da se otkriju svi, pa i najsitniji detalji koji će dovesti do potpunog rasvjetljavanja smrti mladića Davida Dragičevića.
  8. Narodna skupština odbacuje svaki vid politizacije ovog tragičnog slučaja i traži od svih političkih partija da se ne politizuju skupovi građana, da se pojedinci iz političkih partija izdignu iznad političkih interesa i uzdrže od komentara, posebno onih koji se odnose na sam tok istrage.
  9. Narodna skupština očekuje od svih građana koji imaju bilo kakva saznanja koja mogu da doprinesu rasvjetljavanju tragične smrti Davida Dragičevića i da ih saopšte nadležnim institucijama. Pozivamo sve građane da putem društvenih mreža pruže podršku nadležnim institucijama, koje su jedine mjerodavne da okončaju istragu.
  10. Narodna skupština Republike Srpske traži od nadležnih institucija i organa da se, ukoliko su do sada uočeni propusti pojedinaca koji su učestvovali u ovom predmetu, utvrdi njihova individualna odgovornost i protiv njih preduzmu zakonom predviđene mjere.
  11. Ukoliko se po okončanju predmeta dođe do činjenica da je bilo ko vršio opstrukciju rada, skrivao činjenice ili na drugi način negativno uticao na rasvjetljavanje slučaja, Narodna skupština zahtjeva da se protiv tih pojedinaca u institucijama preduzmu sve zakonske odgovornosti, podrazumjevajući i političku. Zbog toga Narodna skupština poziva sve da se uzdrže od unaprijed datih kvalifikacija i prejudiciranja bilo čije odgovornosti. Ukoliko pojedinci imaju saznanja o nezakonitim postupanjima, pozivamo ih da sa njima upoznaju nadležne organe, što je zakonska obaveza svakog građanina Republike Srpske.
  12. Narodna skupština Republike Srpske shvata zabrinutost koju izražavaju građani na skupovima u Banjaluci i poziva ih da učine sve da se ovi skupovi održavaju u skladu sa zakonom, bez manipulacija, politizacije i zloupotrebe ovog slučaja, kako bi istina i pravda bile u potpunosti i bez manipulacija zadovoljene.
  13. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske da se pristupi izmjeni propisa koji regulišu da se postupak traženja nestalih lica radi odmah nakon prijave o nestanku.

Odluka

Na osnovu člana 98. i 99. Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske (Službeni Glasnik Republike Srpske, broj 3/11 i 34/17) Narodna skupština Republike Srpske na 26. posebnoj sjednici, održanoj 10.5.2018. godine donosi

Odluku o obrazovanju Anketnog odbora

I

Narodna skupština Republike Srpske obrazuje Anketni odbor u cilju sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića

II

Imenovani odbor posebno se obavezuje da u skladu sa članom 99. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, neophodne podatke, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izajve pojedinaca a sve u cilju kreiranja što potpunijeg izvještaja definisanog tačkom III ove odluke.

III

U sastav Anketnog odbora biraju se:

  • Branislav Borenović, predsjednik
  • Drago Kalabić, zamjenik predsjednika
  • Nedeljko Glamočak, član
  • Milanko Mihajilica, član
  • Goran Đorđić, član

IV

Obavezuje se Anketni odbor da u roku od mjesec dana podnese Izvještaj Narodnoj skupštini o prbavljenim činjenicama sa prijedlogom mjera za sprovođenje istog.

V

Odluka o obrazovanju Anketnog odbora stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u Službenom Glasniku Republike Srpske.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!