BanjalukaKultura

Godina tradicije i kulturnog naslijeđa – Upoznajmo Udruženje žena “Verićanke”

Odlukom EU, 2018. godina je proglašena Evropskom godinom kulturnog naslijeđa sa sloganom „Naše naslijeđe: tamo gdje se prošlost susreće sa budućnošću“.

Evropska godina kulturnog naslijeđa bi trebalo da pokrene niz inicijativa i aktivnosti koji imaju za cilj približavanje kulturnog naslijeđa građanima, podizanje svijesti o značaju kulturnog naslijeđa za društvo.

Loading...

Zato nemojmo da zaboravimo naše tradicije, naše ljepote, naše rukotvorine i sve ono što nas sve na našim prostorima čini posebno Bogatim ljudima, a to treba da čuvamo.

Iz tih razloga pitali smo udruženje žena Verićanke, od kada se aktivno bave očuvanjem tradicije i na koji način je one promovišu:

Udruženje žena “Verićanke” osnovano je 08.11.2012.god. u Verićima nadomak Banjaluke.

Udruženje broji 30 članica između 30-70 godina starosti.

Udruženje se bavi očuvanjem tradicije i običaja Potkozarja, hrane i ručnih radova, kao i svim što je vezano za tradicionalne vrijednosti i kulturu običaja.

Prvi njihov nastup pod nazivom udruženja bio je za Kozarske poklade 2013.god. u porti hrama Sv. Proroka Ilije, Bistrica – Verići.

Tada su vrlo dobro zapažene i sve je krenulo u pozitivnom pravcu.

Nakon toga rad udruženja žena Verićanke prepoznali su mnogi, a tome svjedoče i njihova učešća na raznim dogadjajima, manifestacijama, kao što su:

  • Etno festival, koji je veoma poznat u okruženju, u Donjoj Piskavici;
  • Dani zime u Gornjoj Piskavici;
  • Vaskršnji koncert u Zalužanima;
  • Medjunarodna konferencija turizma i investicija “Banja Luka 2018”.

Na mnogim od tih manifestacija uspjele su da osvoje i razne nagrade za njihov trud, rad i veselo raspoloženje.

Bilo je još mjesta na kojim su se pojavile, ali su možda manje poznata.

Uvijek bi se odazvale na rad sa klijentima, vezano za pripremu hrane organske proizvodnje i domaće kuhinje. Sve po dogovoru željama i potrebama korisnika.

Hrana koju one spremaju je domaća od domaćih proizvoda i hrana koja je možda u nekim krajevima i zaboravljena, jer mnogi koji su posjećivali njihov štand željeli su probati upravo tu vrstu hrane koju pokušavaju spasiti od zaborava, kao npr. bunjgur od pšeničnog i kukuruznog brašna, cicvaru, poparu, domaće uštipke od bijelog i crnog brašna, pogačice od bijelog i crnog brašna.

Naravno pored toga i domaći hljeb, crni i bijeli, uštipke, razne vrste pita, posnih i mrsnih u raznim oblicima, palačinke slane i slatke punjene, razne kiflice slane i slatke i sve vrste kolača, torti i mnogo toga.

Njihovi planovi za budućnost su da opstanu, da doprinesu očuvanju kulturnog naslijeđa i za buduće generacije, da napreduju i da predstave Veriće i Banjaluku u što boljem i ljepšem svijetlu i da ljepota, proizvod i ukus otvore mnoga vrata.

Kako to naše Verićanke rade, pogledajte u galeriji.

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!