BanjalukaMagazin

Aktivisti udruženja “Eko-kultura” napravili novu banju na plaži Vrućica

Plaža Vrućica bogata izvorima tople mineralne vode dobila je još jednu banju za kupanje zahvaljujući udruženju “Eko-kultura” koje predano radi na uređenju ove jedinstvene lokacije u Banjaluci.

Nova banja “srce”, kako su je aktivisti nazvali, sagrađena je pomoću kesa i betona, a ovu novu tehniku članovi udruženja su primjenjivali i ranije, kada su pravili kaskade za sunčanje.

Kako kaže predsjednik udruženja Dragoslav Kantar na ovoj lokaciji sada ima šest banja, a njihovi članovi uredili su i ostale bazene kako bi se u vrelim danima mogli koristiti u punom kapacitetu. Ovu plažu u Srpskim Toplicama dnevno zna posjetiti i više od 300 ljudi.

Loading...

– Otkako su počeli topliji dani, već oko devet časova dolaze prvi kupači, a reakcije ljudi na sve što radimo su odlične. Svi su zadovoljni i stariji i djeca što se mogu ovde okupati i plan nam je da i dalje nastavimo održavati plažu, da je uredimo za građane kako bi je mogli sa uživanjem koristiti- istakao je Kantar.

Udruženje postoji i vrijedno radi više od decenije, a članovi redovno čiste plažu i od smeća. Uradili su i projekat “Kolijevka Banjaluke” sa željom da se iskoriste potencijali termalnih izvora i banja i cijeli prostor prilagodi građanima i turistima.

– Projekat su nadležni podržali, ali samo deklarativno, mi sami finansiramo sve radove, ne pomažu nam ni kada je čišćenje u pitanju. Tražili smo i sastanak u Gradskoj upravi da razgovaramo o unaprijeđenju ove lokacije, ali još nema odgovora- govori Kantar i podsjeća da u posljednje vrijeme problem pravi i kanalizacija koja se uliva u obližnji botanički vrt, na šta su takođe bezuspješno ukazivali dežurnim službama.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, proglasila je 2004. godine tople banje nacionalnim spomenikom.


Ljekovita voda

U naselju Srpske Toplice nalazi se niz izvora sa toplom mineralnom vodom za koju kažu da liječi reumatizam, probleme sa srcem i različite kožne bolesti, a sa jednog od izvora voda se koristi i za piće. Na plaži se nalazi nekoliko geotermalnih izvora: banja “Direklija”, “Kraljičina banja” i ljekoviti izvor “Šugavica”.

 

(BLportal)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!