Banjaluka

Uz pomoć gradskih podsticaja: Posao za 147 novih radnika

Uz pomoć podsticaja iz gradskog budžeta, u prošloj godini je zaposleno 147 novih radnika, pokazuju podaci Odjeljenja za privredu.

Prema njihovom izvještaju, koji će naći na sljedećoj sjednici gradskog parlamenta, podsticaje je koristilo 93 privrednika i nezaposlenih sugrađanina, za šta je iz budžeta utrošeno 719.810 KM.

Loading...

Ovo je već peta godina zaredom da se domaći privrednici i nezaposleni stimulišu na ovaj na ovaj način, s ciljem stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje i održavanja sektora malih i srednjih preduzeća.

Od prošle godine, na prijedlog Savjeta za ekonomska pitanja i razvoj i privrednika grada, usvojen je novi program podsticaja. Tako su umjesto subvencija za novo zapošljavanje, uvedene tri nove linije podsticaja u cilju povećanja produktivnosti i konkuretnosti privrednika u funkciji zapošljavanja, i to: sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava u cilju tehnološkog razvoja malih i srednjih preduzeća, uvođenja standarda kvaliteta u cilju poboljšanja konkuretnosti i izvoza i subvencije za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u cilju obezbjeđenja deficitarnih zanimanja.

-Shodno tome, nije moguće izvršiti komparativnu analizu dodijeljenih podsticaja ranijih godina, ali se može zaključiti da je tokom 2017. godine prosječno po novozaposlenom radniku isplaćeno 4.800 KM i nabavljena je oprema u vrijednosti oko dva miliona KM – navedeno je u izvještaju o realizaciji programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za prošlu godinu.

U proteklom periodu, Grad je iskazao opredjeljenost da kroz razne olakšice i programe podsticaja unaprijedi poslovno okruženje.

-Tako je i prepoznao problem nedostatka kvalifikovane radne snage potrebne na tržištu rada, te je kao jednu od mjera, uz druge aktivnosti da se problem riješi, uveo i program podsticaja za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u deficitarna zanimanja. Prošle godine tu liniju podsticaja koristilo je šest kandidata – obrazloženo je u tom izvještaju.

Za podsticajna sredstva za pokretanje vlastitog posla u 2017. godini su se odlučila 52 nezaposlena lica.

-Ovaj vid podsticaja se pokazao kao veoma koristan za mlade ljude koji pokreću vlastiti posao, tako da ovaj vid podsticaja treba zadržati i u narednim godinama – zaključili su iz odjeljenja.

Gradske podsticaje prošle godine koristilo je i 29 privrednika za sufinansiranje dijela troškova nabvake osnovnih sredstava, te njih šest za uvođenje standarda kvaliteta.

Ovogodišnji podsticaji

Krajem prošlog mjeseca, uručeni su ugovori o dodjeli ovogodišnjih podsticaja iz budžeta grada, ukupne vrijednosti od oko milion KM. Ukupno 49 privrednika i 46 nezaposlenih sugrađana dobili su subvenicuju. Po prvi put ove godine i šest srednjih škola dobilo je subvenciju za nabavku sredstava za opremu kabineta za praktičnu nastavu.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!