Kultura

“Primavera” okuplja više od 400 mladih umjetnika

BIJELJINA – Internacionalni festival muzike “Primavera” ove godine se održava sa rekordnim brojem učesnika, a počinje sutra u etno-selu Stanišići kod Bijeljine.

Loading...

Do 24. marta, do kada traje, okupiće 463 mladih umjetnika iz 75 muzičkih škola i akademija iz BiH, regiona i Evrope, koji će prirediti pravi muzički maraton, izvodeći više od 1.500 kompozicija takmičeći se u više kategorija.

“Iako je već proglašen festivalom sa najvećim brojem takmičara u BiH i regionu, broj prijavljenih iz godine u godinu raste, što ukazuje na visok nivo organizacije, vrijednog rada i same ideje organizatora. Promocija muzičke umjetnosti, susreti mladih muzičara, njihovih profesora i renomiranih profesora koji će ih ocjenjivati su važan motiv za sve učesnike festivala, koji pokreće i umjetnike iz redova organizacije. Najveće interesovanje, kao i prethodnih godina, jeste za klavir i violinu, a ove godine imamo i veliki broj učesnika iz zemalja u okruženju”, istakao je Siniša Pajić, predsjednik Udruženja građana “Muzički umjetnici Semberije”, koje je organizator festivala.

Festival će sutra biti otvoren koncertom Vladimira Blagojevića, profesora harmonike iz Kragujevca, a u naredna tri dana će se odvijati takmičenje u osam disciplina: klavir, klavirski duo, flauta, gitara, solo pjevanje, harmonika, violina i od ove godine nova disciplina – solfeđo, a vrednovaće ih internacionalni žiri sastavljen od eminentnih umjetnika.

U sva tri festivalska dana ljubitelje klasične muzike očekuju i koncerti pobjednika koji će biti održavani u večernjim časovima, po završetku takmičenja. Ulaz za sva takmičenja i koncerte tokom festivala je slobodan i otvoren za javnost.

Udruženje građana “Muzički umjetnici Semberije” osnovano je prije četiri godine u cilju podizanja muzičke kulture i unapređenja muzičke umjetnosti.

“Pored  festivala ‘Primavera’, Bijeljina je obogaćena sa još nekoliko značajnih sadržaja, a to su veliki broj master klasova, koncerata, kao i izuzetno posjećeni koncerti Banjalučke filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, te slobodno možemo reći da Bijeljina postaje svojevrstan centar klasične muzike”, smatra Pajić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!